“Verliefd op Delft”

Deze website is een initiatief van Delvenaar Geert de Vries (1961) van tekstbureau Copyplatform.nl. ‘Ik ben geboren en getogen op de Beestenmarkt, hartje centrum. Mijn vader was 50 jaar eigenaar van De Goedkoope Verfwinkel op nummer 9. De zaak bestaat nog steeds, in 2021 maar liefst 140 jaar. In mijn jeugd was ik al verliefd op mijn stad, en de liefde is alleen maar verdiept. Delft is zoooo mooi, vooral op een stille zondagochtend. Als ik dan over de Markt loop en de Nieuwe Kerk en het Stadhuis zie pronken, krijg ik kippenvel. Ook wandel ik graag over de Oude Delft, vanwege het adembenemende uitzicht op de Oude Kerk.

Vreemd genoeg heb ik me nooit gerealiseerd dat er naast alle monumenten nog veel meer te bewonderen is. Delft ligt letterlijk vol met kunstschatten. Maar door alle andere pracht en praal kijk je er snel langs. Ik heb ze in elk geval pas laat ontdekt, mede dankzij de online databases van Kunstwacht en de Delftse fotografen René en Peter van der Krogt. Ik heb hun noeste werk doorvertaald in een wandelroute die de openbare kunst voor iedereen ontsluit; Delvenaren en bezoekers, jong en oud. Met dit initiatief wil ik iets bijdragen en teruggeven aan mijn dierbare stad, als dank voor zestig jaar woongenot. In deze coronatijd, met de verplichte anderhalve meter afstand, biedt de kunstwandeling een unieke kans om Delft van een onverwachte kant te leren kennen. Nieuwe kunstroutes, in de buitenwijken, zijn in ontwikkeling. Wordt vervolgd!’

Partners

Ga je op stap in Delft?  Ontdek het verhaal van de Prinsenstad met Delft.com als je gids. Deze website is de plek om je in te lezen over alle leuke plekken die je echt moet zien. In samenwerking met Delft Marketing heeft de Kunstwandeling een eigen boekje ontwikkeld. Voor € 5,50 is de route via click en collect op te halen bij de VVV in de Kerkstraat. Klik hier om deze aan te schaffen.

Op de hoek van de Peperstraat en de Koornmarkt, tegenover de rondvaartboot, is Koffie & Zo sinds 2015 een begrip. Naast (h)eerlijke koffie van Single Estate kun je hier genieten van een ruime keuze aan zelfgemaakte lekkernijen, een smakelijke lunch of high tea. Op zoek naar een leuk cadeau of hebbedingetje? Bij Koffie & Zo vind je een wisselend assortiment van vintage meubels, koffie accessoires en originele cadeaus. Voor meer informatie: www.koffieenzodelft.nl. Of kijk op Facebook.

Bronnen

https://delft.kunstwacht.nl

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beelden_in_Delft

https://standbeelden.vanderkrogt.net

https://indebuurt.nl/delft

https://www.delfia-batavorum.nl

https://www.delftopzondag.nl

https://www.achterdegevelsvandelft.nl

https://www.delft.nl/wonen/monumenten

Cees Boekraad, Rein Geurtsen, Gertjan van der Harst, Arjan Hebly, Willemijn Wilms Floet, Hielke Zijlstra e.a., Architectuurgids Delft 2009. 

A.P.A. van Daalen, ‘Straatmeubilair’, in: De stad Delft, Cultuur en Maatschappij van 1813 tot 1914, Delft 1992.

Annelies Haase en Leonie ten Duis, Oude en nieuwe beelden in Delft, Delft 1996.

Peter en René van der Krogt, Gevelstenen in Delft, Alphen aan den Rijn 1985.

Disclaimer

De op deze website verstrekte informatie is met zorg samengesteld en wordt regelmatig geactualiseerd. Toch kan de redactie niet instaan voor de juistheid of volledigheid. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor inhoudelijke onjuistheden of onvolledigheden aanvaardt de redactie geen enkele aansprakelijkheid. Treft u onjuistheden aan? Of heeft u tips of suggesties? Laat het weten via info@kunstwandelingdelft.nl.

 

Tekst & Beeld: © Geert de Vries | www.copyplatform.nl | 06 301 48 002.

Ontwerp: Studio MVP | www.studiomvp.nl | 06 123 57 055.

Deze website is voor het laatst bijgewerkt in: 2024